Skip to main content

Aan de slag als organisatie

Ben je geïnspireerd door de (familie)buddywerking van het mentaalmaatje?

Da’s fantastisch! Ga zelf ook aan de slag in je eigen organisatie met de methodiek, en help anderen om zich opnieuw beter te voelen. Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt.

(familie)Buddywerking, wat is dat eigenlijk?

Hoogstwaarschijnlijk heb je als organisatie binnen de gezondheidszorg al wel gehoord van (familie)buddywerking. Het is een vorm van vrijwillige ondersteuning waarbij mensen met psychische moeilijkheden ondersteund worden door een persoon die iets gelijkaardigs heeft meegemaakt.

Een buddy deelt niet alleen ervaringen, maar biedt ook praktische hulp en geeft emotionele steun. De buddy kan ook een persoon zijn die hetzelfde heeft meegemaakt of zich in dezelfde situatie bevindt. We spreken dan van één-op-één lotgenotencontact. De buddy staat al iets verder in hetzelfde (verwerkings)proces dan de andere persoon, en kan zo gericht hulp bieden. Één-op-één lotgenotencontact zorgt vaak voor meer erkenning en begrip omdat beide personen hetzelfde meemaakten.

(familie)buddywerking focust zich niet alleen op de ervaring die je hebt als patiënt (buddywerking), maar ook op de ervaring van naasten. Ook zij kunnen elkaar ondersteunen (familiebuddywerking) bij het omgaan met bepaalde situaties.

Wist je dat (familie)buddywerking heel wat voordelen oplevert?

Empowerment

Dankzij deze methodiek ontstaat er een veilige ruimte waarbinnen mensen kunnen leren en groeien. (familie)buddywerking zorgt ervoor dat mensen zich opnieuw veerkrachtiger voelen en sterker in hun schoenen staan. Daarnaast kunnen de buddy’s hun persoonlijke ervaringen delen en zo anderen helpen.

Begrip

Ervaringen delen met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt, zorgt automatisch voor meer connectie. Buddy’s kunnen zich nog beter inleven in de situatie, wat zorgt voor meer erkenning en begrip.

Zelfzorg

Zelfzorg was nog nooit zo belangrijk en aanwezig. Familieleden en naasten worden met (familie)buddywerking sterk aangemoedigd om niet alleen voor anderen te zorgen, maar ook voor zichzelf. Ze leren door de ervaring van anderen hoe ze hun eigen grenzen kunnen bewaken, zonder zichzelf te verliezen in de zorg voor anderen.

Tips van ervaringsdeskundigen

Er worden praktische tips, tricks en strategieën gedeeld door echte ervaringsdeskundigen over hoe ze best kunnen omgaan bepaalde situaties. Familieleden en naasten leren dus bij over hoe ze hun eigen mentaal welzijn niet uit het oog verliezen wanneer ze zorg dragen voor anderen.

Je staat er niet alleen voor

(familie)buddywerking creëert een hechte en betrokken steungroep van gelijkgezinden, waardoor familieleden zich gesteund en begrepen voelen. Ze ervaren dat ze niet alleen zijn in hun situatie.

(familie)Buddywerking in je organisatie: zo doe je dat!

Je wil (familie)buddywerking implementeren in je organisatie, maar hoe gaat dat juist concreet in z’n werk?

Maak een concreet plan van aanpak over hoe je je organisatie zal inrichten rond de nieuwe (familie)buddywerking. Deze vragen helpen je alvast op weg:

  • Wie kan een buddy worden?
  • Hoe verloopt de recrutering van buddy’s?
  • Wie coördineert de opstart en opvolging van het project?
  • Wat wordt er verwacht van een buddy?
  • Welke opleidingen moeten er intern voorzien worden?
  • Hoe zullen hulpzoeker en buddy gematcht worden?

Eens het kader duidelijk is, kan je op zoek gaan naar potentiële buddy’s. Een buddy moet voldoen aan een aantal zaken, zoals goed kunnen luisteren, voldoende engagement tonen, …

Het is bovendien essentieel dat de buddy zelf over voldoende draagkracht beschikt en de eigen ervaringen al voldoende heeft kunnen verwerken.

Na de nodige screening, kan je overgaan naar het matchingsproces. Je bepaalt zelf als organisatie op welke manier buddy’s worden gematcht. Je kan het matchingsproces als organisatie zelf in handen nemen, of de keuze overlaten aan de hulpzoeker en/of buddy.

Hiervoor kan je handmatig te werk gaan of gebruikmaken van een online tool, zoals Glinsterhulp doet.

Als alle buddy’s gescreend en gematcht zijn, kunnen de gesprekken beginnen.

Bereid het eerste gesprek samen goed voor en plan daarna ook een opvolgingsgesprek in. Tijdens dit gesprek kan je samen met de nieuwe buddy reflecteren over het eerste gesprek. Evalueer ook binnen je organisatie regelmatig de methodiek én de buddy’s waarmee je samenwerkt.

Elke organisatie is uniek, en dit geldt ook voor (familie)buddywerkingen. Daarom kunnen de trajecten en vereisten variëren van organisatie tot organisatie. Als je meer informatie nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via e-mail. We helpen je graag verder!

Vragen of meer info? We helpen je graag verder!