Skip to main content

Wat fijn dat je een mentaalmaatje wil zijn!

We hebben het allemaal wel eens moeilijk. Dat is heel normaal. En op zo’n momenten kunnen we al wel eens een goede babbel gebruiken… met een mentaalmaatje bijvoorbeeld.

Als mentaalmaatje ben je er voor anderen die door een moeilijke periode in hun leven gaan. Je biedt hen een luisterend oor en leeft je in in de leefwereld van de persoon voor je. Je toont begrip en empathie, waardoor de ander zich gehoord en begrepen voelt.

Een mentaalmaatje, zoals jij binnenkort, kijkt met een open blik naar het verhaal van anderen en creëert zo een omgeving waarin mensen zich veilig voelen om hun gedachten en gevoelens te delen zonder angst te hebben voor bepaalde vooroordelen.

Als mentaalmaatje maak je echt het verschil, dus bedankt dat jij een mentaalmaatje wil zijn!

Een mentaalmaatje worden

Misschien zijn er nog bepaalde drempels waarom je nog niet helemaal overtuigd bent om een mentaalmaatje te worden. Toch benadrukken we graag hoeveel je kan betekenen voor anderen. Een luisterend oor bieden, kan al een wereld van verschil maken voor de persoon in kwestie. Bovendien haal je er zelf ook veel voldoening uit, want je helpt anderen om zich weer beter te voelen.

Je hoeft geen hulpverlener te zijn

Een beetje tijd is al voldoende

Blijf voor jezelf zorgen

Misschien maak je je zorgen of je wel de juiste persoon bent om anderen te helpen of ben je onzeker over hoe je een gesprek moet aangaan? No worries, je hoeft geen professionele hulpverlener te zijn om met anderen in gesprek te gaan over hun mentale gezondheid. Onthoud dat luisteren en begrip tonen al van onschatbare waarde kunnen zijn.

Heb je een drukke agenda? We begrijpen dat je hierdoor misschien twijfelt om een mentaalmaatje te worden. Weet dat slechts een beetje tijd en aandacht al voldoende kunnen zijn om iemand die het moeilijk heeft te ondersteunen.

Een mentaalmaatje zijn kan soms intens zijn. Besef dat het helemaal oké is om je grenzen te stellen. Je hoeft namelijk als mentaalmaatje niet alle lasten te dragen of alles op te lossen. Je bent er voor de ander, zonder jezelf uit het oog te verliezen.

Met deze tips ben je goed op weg

Durf het gesprek aan te gaan en luister aandachtig. Laten weten dat je er bent, is vaak de eerste stap als mentaalmaatje.
Probeer clichés te vermijden zoals “Hoe gaat het met je?”. Dit soort vragen zijn vaak te vaag en moedigen de persoon niet aan tot een diepgaand gesprek. Toon interesse door concrete vragen te stellen zoals “Hoe was je dag?”.
Minimaliseer of relativeer de emoties niet die de persoon ervaart, maar erken dat het moeilijk is. Vaak antwoorden we met standaardreacties zoals: “Het komt wel goed” of “Zo erg is het toch niet?”. Dit soort reacties hebben vaak een averechts effect. Dingen die je wel kan zeggen, zijn: “Dat klinkt heftig” of “Ik begrijp dat dat niet makkelijk voor je is”.
Wees je bewust van je eigen ervaringen. Die zorgen er namelijk voor dat we situaties bekijken vanuit een bepaald perspectief. Vaak hebben we de neiging meteen oplossingen aan te reiken of advies te geven. Besef dat elke situatie uniek is en er niet altijd pasklare oplossingen zijn. Wat voor jou werkt, werkt daarom niet voor iemand anders.
Lukt het je niet goed om een gesprek aan te knopen? Ga dan eens samen wandelen of een koffietje drinken. Hierdoor haal je de druk van het gesprek en kan je vaak op een spontanere manier praten met elkaar. Heeft de persoon toch geen zin in een wandeling of koffietje? Dan is dat ook oké. Dring jezelf niet op, want ook dat kan een averechts effect hebben.
Blijf in contact staan met elkaar en stuur de persoon af en toe eens een berichtje om te horen hoe het gaat. Je kan bijvoorbeeld vragen stellen zoals: “Hoe gaat het met je? Kan ik je helpen?”. Ook al gaat dit in begin misschien wat moeizamer.
Zorg voor jezelf en geef je grenzen aan. Ook jij hebt nood aan momenten om op adem te komen. Gebruik humor en blijf leuke dingen doen.

EHBP (Eerste hulp bij psychische problemen)

Wil je graag nog meer tips en tricks over het aangaan van moeilijke gesprekken? Ga dan naar Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP) of check de organisaties waarbij je kan aankloppen voor tips om een mentaalmaatje te zijn.

Heb je het gevoel dat jouw hulp als mentaalmaatje niet voldoende is? Verwijs de persoon dan door naar professionele hulpverlening zoals een psycholoog, het CAW, het JAC of de zelfmoordlijn.

Eén op vier volwassenen krijgt op een bepaald moment te maken met een psychische aandoening. Dat betekent dat iedereen in zijn omgeving mensen heeft die het wel eens mentaal moeilijk hebben. Toch vinden veel mensen vinden het moeilijk om hierover te praten.”

Professor Inez Germeys